top of page
bioon eesti

Kuidas oma kasvuhoone talveks ette valmistada?



Talv on kasvuhoone omanikele paras väljakutse. Temperatuurid on krõbedad ja päikesevalgust minimaalselt. Selleks, et teie kasvuhoone ja taimed talve üle elaksid, on oluline nende eest korralikult hoolitseda. Selles blogipostituses jagame nippe, kuidas oma kasvuhoone talveks ette valmistada ja kuidas selle eest talvel hoolt kanda ning mida meeles pidada.


1. Puhastage kasvuhoone

Enne talve saabumist on oluline kasvuhoone põhjalikult puhastada. Eemaldage kõik taimejäänused ja umbrohud. Peske kasvuhoone seest ja väljast seebise veega. See aitab eemaldada kõik haigustekitajad ja kahjurid, mis võivad teie taimedele talvel kahju teha.

Klaaside pesemiseks on mitmeid häid variante. Soovitame kodus olevate asjade hulgast leida õrnlillat kaaliumpermanganaadi lahust, rohelise seebi lahust või lausa tavalist Fairyt. Nimetatud lahus ja roheline seep keemilisi ühendeid ei sisalda ja on oluliselt orgaanilisemad kui seda on Fairy. Klaase saab pesta ka survepesuga - lisa rohelist seebilahust survepesuri puhasti konteinerisse, piserda see klaasile ning tee pisut järelharjamist.



NB! Enne survepesu kata hoolega muld või kasuta kasvukottide süsteemi, et pesu ajal mulda sees ei oleks.


Täiendav näpunäide

Pesemissuund on kasvuhoones suunaga väljapoolt sissepoole ja ülevalt alla. See tähendab, et kõigepealt pestakse survepesuriga põhjalikult kasvuhoone konstruktsioon, uksed ja luugid ning uhutakse esmasest mustusest puhtaks kasvuhoone plaadid ja klaasid. Ülevalt all suund tähendab seda, et enne pestakse katus ja seal allapoole seinad. Et oleks kergem allapoole mustusega võidelda. Samamoodi seestpoolt, enne lagi ja siis seinad.


2. Parandage kõik kahjustused

Enne talve saabumist kontrollige kasvuhoone seinte ja katuste tihedust. Parandage kõik kahjustused, et vältida talvel vihma ja lume sissetungimist. Kontrollige ka uksed ja aknad, et need oleksid korralikult suletud.


3. Isoleerige kasvuhoone

Talvel on oluline kasvuhoone isoleerida, et hoida temperatuur üle nulli. Kasvuhoone isoleerimiseks võite kasutada näiteks vahtpolüstürooli- või polüstüreenplaate, mis on levinumad isolatsioonimaterjalid. Kasutada võib ka naturaalsemaid materjale nagu kork ja papp. Kolmas variant on mullikile, mis isoleerib ja laseb samal ajal valgust sisse, et fotosüntees saaks aset leida. Selle saab paigaldada sisse- või väljapoole, mis iganes teie jaoks loogilisena tundub. Saate osta mullikilet suurtes rullides, nii on selle kinnitamine kasvuhoone külge lihtsam. Lõigake mullikile sektioonidesse, mis ühtivad kasvuhoone paneelidega ja tagage kilest liitekohtade olemasolu, sest isolatsioon kaotab oma mõtte, kui see pole tihedalt suletud. Õhuga täidetud materjal loob isolatsiooni, seega veenduge, et hangite võimalikult suurte mullidega kile.


4. Ventileerige kasvuhoone

Talvel on oluline kasvuhoonet ventileerida, et vältida liigset kondensaadi teket. Kondensaat võib põhjustada haiguste ja kahjurite teket. Kui suvel teostatakse ventileerimist uste ja ventilatsiooniakende avamise ja sulgemisega, kuid talvel tuleb teil veenduda, et kasvuhoone saab aeg-ajalt tuulutatud.


5. Hankige endale kütteseade

Kui soovite kasvuhoones taimi hoida ka talvel siis tuleb teil alla nulli temperatuuride vältimiseks kütteseade hankida. Hea on ka omada termomeetrit, et saaksite kasvuhoone temperatuuril silma peal hoida. Kasutada saab näiteks gaasikütet, mille puhul peab gaasibalooni vaheteahel vahetama, aga see ei vaja elektrit ning gaasiahjud tekitavad taimedele vajalikku süsihappegaasi, mis kiirendab taimede kasvu. Lisaks on väga mugavad keraamilised küünlaga kütteseaded, mida saab kasutada ka lauakaunistusena, teekannu soojendajana ja süveööl hubase valgustina.



Täiendavad näpunäited

  • Lumisel ajal ja suurte tuiskudega käi oma kasvuhoonet vahel vaatamas ja vajadusel tõmba katuselt lumi maha.

  • Kui hoiate taimi kasvuhoones ka talvel, siis väetage taimi regulaarselt, et nad oleksid terved ja tootlikud.

  • Veenduge, et taimedel oleks piisavalt valgust. Kui teil on talvel kasvuhoones taimed, veenduge et nad saavad piisavalt valgust. Vajadusel kasutage selleks kunstlikku valgust või kasutage ära väljast tulevat valgust.


Kas teadsid, et Bioon on looduslik väetis, mis ei sisalda säilitusaineid ega umbrohuseemneid. Biooni toodetakse Eestis ning on ringmajanduse toode? Kui soovid toetada kodumaist tootmist, siis uuri lähemalt, kust Biooni soetada siit.








bottom of page