top of page
bioon eesti

Mida külmal ajal aiamaal meeles pidada?


bioon-eesti

Lumi on juba maas ja temperatuurid madalad ning tihti paneb see aednikud oma tööriistad nurka viskama ja unustatakse oma aed kuni kevadeni. Siiski on palju asju, mida saate teha, et hoida oma aed ka talvekuudel terve ja olla täielikult valmis kevade tulekuks. Siin blogipostituses jagame meeldetuletusi, mida aiamaal talvisel ajal meeles pidada.


1. Kaitske oma taimi külma eest

Kõige lihtsam moodus on nii kasvuhoones kui avamaal on taimede katmine kattelooriga. Hoia meeles, et tihti ühest kihist ei piisa, vaja on vähemalt kahe- või kolmekordset kihti. Katteloori saab kasutada ka suuremate taimede puhul sättides see ümber taime sidumisnööri pesulõksudega. Katteloori puhul tuleb kindlasti ka silmas pidada, et see ei jääks vastu taime, muidu ei ole sellest kasu. Kasvuhoonesse võib vahel panna ka kalmuküünlaid – need hoiavad temperatuuri plusspoolel, aga kindlasti tuleb aga silmas pidada tuleohutust!


Kas teadsid, et kui mõni taim on külmunud, võib abi saada külma veega kastmisest või piserdamisest?


2. Kaitske oma taimi metsloomade eest

Talvel tuleb viljapuude tüvesid kaitsta ka näriliste ja muude metsloomade eest. Siin on abiks plastikust või metallvõrgust tüvekaitsed ning pilliroomatid. Valged plastikust tüvekaitsed hoiavad eemal jänesed ning peegeldavad tagasi päikese ereda valguse ega kuumene liigselt ümber tüve. Ümber tüvede võib siduda ka kuuseoksad, ladvaosaga allapoole. Kuuse teravad okkad ei lase jänestel puukoort närida. Eriti hoolikalt tuleb jäneste eest kaitsta noori õuna- ja ploomipuid. Puuokste kaitsmiseks loomade eest kasutatakse peletusvahendit (näiteks Plantskydd), millega pritsitakse üle noored viljapuud ja ka vanemate puude alumised oksad.


3. Lumekihtidega toimetulek

Talv paistab see aasta tulevat lumine ning juba praegu on lumehunnikud katnud kogu maa. Oma aias hoia silma peal lumel, et selle raskus ei kahjustaks sinu taimi. Taimi saab kaitsta näiteks kui sisuda nad nööri või muu tugeva materjaliga kinni. Samuti peaksid oma taimedelt pidevalt lund maha pühkima, et vältida nende murdumist. Väiksematelt taimedelt tuleks vahepeal lumekiht pealt pühkida, et neile ruumi anda. Ära unusta puhastada ka kasvuhoone katust, et see lumega sisse ei vajuks!


Talve teises pooles vii lund ka kasvuhoonesse sisse, see valmistab mullapinna suurepäraselt kevadisteks istutustöödeks ette. Kasvuhoones sulav lumi niisutab mullapinda. Tithi on aednikud hädas sellega, et istutamis- ja külvamisperioodiks on kasvuhoones muld kuiv ning mullale veetud lumi aitab seda muret vältida.

4. Linnumajade paigaldamine

Talvine aeg on hea moment panna linnumajad enda aeda, nii jõuab see kevadeks juba pisut kuluda ja meeldib lindudele rohkem. Pesakasti võib panna puu või teiba otsa või lüüa hoone külge. Kast peab olema kõvasti kinni, et ta alla ei kukuks, kuid ühtlasi eemaldatav, et seda oleks võimalik puhastada või asukohta vahetada. Hoone või teiba külge saab kasti lüüa naeltega, kuid puu otsa tuleks see panna puud vigastamata nööri või traadiga või riputada tugevama oksatüüka otsa. Pesakast peab olema kas püsti või ettepoole kaldu, kindlasti mitte tahapoole. Lennuava võiks avaneda lõunasse või itta, kindlasti mitte põhja ega selles paigas valitsevate tuulte suunas. Kast paigalda poolvarju, nii et päike sellele pidevalt peale ei paistaks. Ka päris tiheda puu või põõsa sees ei taha pesakastilinnud pesitseda. Kast võiks olla kas puutüvel või võra hõredamas kohas. Pesaava ette peab jääma avatud ruumi, et lind saaks pesale lennata. Pesakasti kõrgus maapinnast ei ole lindudele väga oluline, kuid igal liigil on siiski oma eelistused. Üldiselt tahavad väiksemad linnud pesitseda madalamal ja suuremad kõrgemal. Tihasesuurustele lindudele ja avatud kastidele on sobivaks kõrguseks maapinnast üldiselt umbes 2-4 m, kuldnokale ja temast suurematele lindudele 3-6 m. Pääsukeste pesad ja alused tuleb aga kindlasti panna räästa lähedusse.


5. Kevadeks valmistumine

Kevad tundub küll kaugel, aga tegelikult jõuab ta kohale kiiremini kui oodata oskame. Kõik mainitud nipid aitavad sinu aiamaal uuele hooajale vastu minna! Kasuta talvist aega, et planeerida enda tegevusi eesolevaks aastaks. Mõtle näiteks, milliseid uusi taimi tahaksid kasvatada või milliseid muudatusi enda aias teha tahaksid.


Täiendavaid nippe

  • Kui sinu linnumaja on juba mitu aastat tühi, tuleks selle asukohta vahetada.

  • Lume lükkamisel aias ole ettevaatlik, et mitte kahjustada lume all olevaid taimi ja püüa lund mitte kuhjata taimede peale.

  • Sulale maale sadanud koheva lume all võivad puukoort märkamatult närida hiired Selle vastu aitab tüve ümbert lume tihedaks tallamine.

  • Talviste ja varakevadiste temperatuurikõikumiste tõttu võivad viljapuude koorele tekkida külmalõhed. Nende vältimiseks kasutatakse tüvevalgendit. Kui talv on pehme ja sajab lörtsi või vihma, siis kipub tüvevalgend maha tulema seega tuleks protseduuri korrata.

  • Kütmishooajal võib külma tuhka raputada taimede ja puude-põõsaste juurde, et neid kahjurite eest kaitsa.


Kas õppisid sellest blogipostitusest midagi uut?

  • Jah, väga huvitav! 💚

  • Ei, teadsin jube kõike. 😁



Kas teadsid, et Bioon on looduslik väetis, mis ei sisalda säilitusaineid ega umbrohuseemneid. Biooni toodetakse Eestis ning on ringmajanduse toode? Kui soovid toetada kodumaist tootmist, siis uuri lähemalt, kust Biooni soetada siit.






bottom of page